jozefa 2008.09.10. 16:41

Mi micsoda?

Csináltam egy rovatot, ami abc-sorrendben tartalmazza a témában felmerülő dolgokat, folyamatosan bővítem.

 

 

antibiotikum

Műtét után adható megelőzendő / kezelendő a fertőzéseket. Én fogorvosi kezelés miatt (lásd lentebb) szedtem a műtét után.

 

Tudnivalók a műtét előtti/közbeni alkalmazásukról.

A PAP vagy más néven SZAP (Perioperatív Antibiotikum Profilaxis vagy Szisztémás Antibiotikum Profilaxis) alkalmazásának szabályai vannak. A sebészeti beavatkozás előtt kell kezdeni fél-egy órával, ez általában egyszeri dózis. Bizonyos esetben a műtét alatt is elkezdhető, és néha több adagra van szükség. Összesen legfeljebb 48-72 órán át tart.

A cél az, hogy a műtét területén abban a pillanatban, mikor a szikével bemetszenek, hatékony antibiotikum-koncentráció alakuljon ki, és ez tartson a műtét utáni két órán át.

A PAP-ot minden műtéti típushoz külön kell megállapítani, eltérő az alkalmazott gyógyszer az adag, a beadás ideje, egyes műtéteknél nincs is rá szükség. Viszont implantáció esetén a PAP kötelező az Infektológiai Szakmai Kollégium irányelve alapján.

baktériumok

A műtét közben a steril környezetnek köszönhetően nem juthatnak be, az implantátumok is sterilek.

befelé forduló mellbimbó

A befelé forduló mellbimbó nem akadályozza a mellműtétet. Gyakori kérdés, hogy az implantátum behelyezésével kifordul-e, de a válasz nem, más korrekciós műtétre van szükség (ugyanis a befelé forduló mellbimbó oka a általában a rövid tejcsatorna).

bemetszés

Elvileg négy helyen történhet: mell alatti, hónalji, bimbóudvari, valamint hason keresztül. Gyakorlatban Magyarországon szerintem csak az első hármat használják, az utóbbi amerikai módszer, ehhez kapcsolódik a TUBA-módszer, ami az implantátum köldökön keresztüli bejuttatását jelenti, gondolom sóoldatos implantátum esetén, amibe behelyezés után injektálják az oldatot.

 

"bottoming out"

A műtéten követően alakulhat ki, amikor is az implant a mellkas alsó részére csúszik, így a mellbimbó egész fent lesz. A zseb kialakításakor ejtett túl nagy bemetszés az oka, a későbbiekben pedig a túl nagy implantátum. Vékony, kevés saját emlőszövettel rendelkező nők esetében gyakoribb. Sima / texturált felszínűvel egyaránt előfordulhat.

dohányzás

A műtét megelőző időben és követő időszakban nem lehet, kérdezd meg az orvosodat meddig tiltott.

"Double-bubble"

Amikor az implantátum felett az eredeti mirigyállomány meglöttyed, pl az évek előrehaladtával, így "dupla mell" alakul ki. Izom alatti implantátumoknál gyakoribb és nagyobb mirigyállományú pácienseknél.

drain

Használata orvos-, és egyénfüggő, általában 1-5 napig van bent.

duzzanat

A műtét után általános tünet, lehet jegelni, de magától elmúlik. 3-10 nap izom feletti, 3-12 nap izom alatti pozíció esetén.

életkor

Nem számít a paciens életkora, ha műthető állapotban van, nincs krónikus betegsége, ami kizárja a műtétet.

 

fájdalom

Az első 24-72 órában erősebb. Enyhe, közepes ha az implantátum az izom felé kerül és közepesen erős ha az implantátumot izom alá helyezik.

Fogorvosi kezelés

Van olyan orvos, aki antibiotikumot ír fel, ha a műtét időszakában  fogorvosi kezelés történik, azért, hogy a nyirokrendszeren keresztül nehogy bekerüljön vmi baktérium és az a műtét helyén fertőzést okozzon.  (Én kaptam, épp gyökérkezelés közepén voltam.)

hegek

A hegek maradandóak. Először vastagok és pirosak, később világosabbak lesznek is vékonyak.

hematoma

Vérömleny, amit ha kialakul, jelenteni kell az orvosnak. Kialakulása olyan tevékenységeknek köszönhető, amiket kerülni kell az első időkben (kb 6 hétig), pl tenisz, aerobik, golf, emelés stb.  Eltávolítása helyi érzéstelenítésben, injekciós tűn keresztül leszíva történik.

 

hátfájás

Műtét után általában előfordul. Az implantátumok súlya egyébként kisebb mint a normál mellé, így ritkábban okoznak hátfájást, de nagy méretú implantátum beültetésekor előfordul.

hézag (árok a két mell között)

A természetes mellhez képest szilikonozott mell esetében a két mell között hangsúlyosabb az árok, kevésbé "átmenetes", de ez is csak nagyobb implantátom esetében feltűnő.

 

 

implantátum időtartama

A mai modern implantátumokat nem kell cserélni, a régebbi típusúakat kb 10 évente cserélték.

implantátum kiszakadása

Nagyon ritkán fordul elő, csak nagyon erős környezeti behatásra, amikor pl a bordák kilyukaszthatják. A szilikongél műtét során eltávolítható, a sóoldat pedig magától felszívódik.

implantátum tapintása

A természetes mellhez képest kicsit keményebb, attól is függ, mekkora mirigyállomány van felette.  Felületes "szemlélő" nem érzi a különbséget. Megjegyzés: a tokzsugorodás első jele, hogy a mell keménnyé válik.

keloid

Keloidos hegek bármilyen életkorban előfordulhatnak, de gyakrabban keletkeznek fiatal és/vagy sötétbőrű betegeken. Vastag, kerek, szabálytalan hegszövet-csomók, melyek az eredeti seb határait nem tartják tiszteletben (sokszor pókhálószerűen terjeszkednek túl azokon). Színűk a környező bőrterülettől eltérően gyakran bíborvörös vagy lilás. A keloidok általában a bőrt ért sérülés után több héttel, hónappal fejlődnek ki. Terhesség idején rosszabbodhatnak.

külső

Műtét után az implantátumok magasan kidudorodnak a mellkason, majd a 4-12 hét körül "csúsznak " be a helyükre. A legtermészetesebb külső elegendő természetes mellszövettel és kisebb méretű implantátummal érhető el. Az implant egyik előnye az, hogy a természetes mellel ellentétben az idő múlásával sem kezd el lógni.

kompresszió

Általában sima felszínű implant esetében, a tokzsugorodás megelőzésére szolgáló újkeletű módszer. Az implantátum összenyomása úgy, hogy az nagyobb helyet foglaljon el, mint normál állapotában, tehát tulajdonképpen a kör alapterületét növelik. Matematikailag kimutatatták, hogy az összenyomott implantátum nagyobb helyet foglal el. Ez azt jelenti, hogy az összenyomás által az implantátum körüli szövetek jobban gyógyulnak, ezzel a "zsebet" (amiben az implantátum van) megnövelik, így nagyobb hely van az implantátum számára is. Ezt el lehet érni kompessziós, szoros melltartó hordásával, vagy hasonfekvéssel. Mostanában több orvos ajánlja (én USA-beli honlapokon olvastam erről) mind sima, mind texturált felszínű implantátumok esetén. Az orvosotok megkérdezése nélkül ne alkalmazzátok, nehogy ártson!!

korrekciós műtét

Tokzsugorodás, elmozdulás, hematoma, szeroma, gyulladás stb miatt történik.

 

kötés

Műtét után kötés funcióját a gyógymelltartó látja el, ami alá steril géz is van helyezve.

kötéscsere

Először a műtét után három nappal történik.

lábadozás

Az első 24-48 óra a legnehezebb. Valaki legyen melletted ezidő alatt, ha nem tovább. Egy-két hétig szabadságot kell kivenni, fizikai munka esetén többet is. Ha kisgyereked van, hívj segítséget. Az orvostól kérdezd meg, hogy meddig nem szabad emelni.

mammográfia

Az elózetes vizsgálatok része. A későbbiekben izom alatti pozíció esetén az emlő 90 %-át , izom feletti pozíció esetén 75 %-át képes vizsgálni. Az ultrahang és CT vizsgálatokat nem befolyásolja. Ez utóbbi javasolt.

masszázs

Tokzsugorodás megelőzésére alkalmazzák.

mellbimó érzékenysége

Az első időkben érzékenyebbé válhat, vagy éppen érzéketlenné válik. Ez max. az első egy évben tapasztalható, ritkán maradandó tünet.

mellfelvarrás

Szükséges lehet, ha a mell meg van ereszkedve és a mellbimbó is "áthelyezésre" szorul.

melltartó

A legtöbb orvos sportmelltartó viselését javasolja a varratszedést követő hat hétben, de akkor már csak napközben. Mindig tartsuk be, amit az orvosunk mond.

merevítős melltartó
érdemes kivenni a fém merevítőt a melltartó alsó részéből, hogy ne dörzsölje a heget. Lehet hordani, de csak olyat, ami nem nyomja a mellet, hanem csak lágyan körülveszi, nem vág be.

méret

az implantátumokat köbcentiben mérik, 1 cc = 1 ml,  így 250 cc = 250 ml-nek felel meg.

Mondor-betegség

Igen ritka jelenség. A mellkason, hasfalon, esetleg felkaron látható fehér köteg. Egyes leírások szerint elsősorban pankreász-folyamatokhoz társul, azonban egyértelmű ok, háttérbetegség nem bizonyított ma sem.

napozás

Az első pár hónapban nem érheti közvetlen napfény a sebet, mert gátolja a szép sebgyógyulást. Utána fényvédő krém alkalmazása szükséges.

ptózis

A mell megereszkedése, ez nagyobb méretű implantátummal is előfordulhat.

redőződés, "rippling"

Abból ered, ha túl nagy az impantátum, vagy pedig kevés az emlőszövet, hogy betakarja az implantot. Bizonyos testhelyzetekben látszódhat, pl előrehajolva.

ragtapasz

Azért használják, hogy az implantátumot "benyomja" a zsebbe. Nekem három napig volt a mellkasomon és a melleim körül, az első kötéscserén vették le.

sima felületű implantátum

A redőződésre kevésbé hajlamos, viszont a tokzsugorodásra igen.

sportolás

A műtét utáni első hat hétben kerülni kell.

striák

Nem jellemzőek, mert az implant átmérőjében nagyobb, nem vetületében. Terhességkor alakulnak ki inkább, amikor a mirigy növekszik meg. Persze nagy méretű implantátum esetében előfordul.

symmastia

Rendkívül ritka. Ha a plasztika sebész túl nagy zsebet alakít ki, az implantátumok így túl közel kerülnek egymáshoz, eltűnik a rés a két mell között.

szeroma

Savós folyadékgyülem, az impantátum körül alakulhat ki. Magától is felszívódhat, de általában műtéti úton, drain-nel történő folyadékleszívással oldják meg a problémát a gyorsabb gyógyulás érdekében.

szexuális élet 

A műtétet követően pár hétig nagyobb óvatosság kell.

szoptatás

Az orvosok és a  La Leche Liga állásfoglalása szerint is lehet szoptatni implantátummal, nem gátolja azt.

szélek

Kivhetősége az implantátum méretétől és a mirigyállománytól függ, általában a felső széle kivehetőbb.

terhesség

Terhes pácinest nem műtenek.

texturált felszínű implantátum

Sikeresen megelőzhető vele a tokzsugorodás. viszont keményebb tapintású. mint a sima felszínű párja, jobban tapad a szövetekhez. Redőződésre hajlamosabb.

tokzsugorodás

A tok hegszövet, amely az implantátum körül minden esetben képződik. Abban az esetben, ha ez a hegszövet megvastagodik (az ok nem ismert ) a mell keménnyé, természetellenessé és fájdalmassá válhat. Ha olyan nőket látunk, akiknek a melle úgy néz ki, mint egy félbevágott teniszlabda azoknak súlyos tokzsugorodásuk van. Közepes és súlyos  esetben műtétre van szükség, amely során a tokot v. hegszövetet bemetsszük, részlegesen v. teljesen eltávolítjuk és szükség szerint új implantátumot helyezünk be. A tokzsugorodásnak izom alatti és texturált felszínű implantátumok esetében kisebb a valószínűsége.

 

véraláfutás

Számítani kell rá, pláne hónalji bemetszés esetében. Magától elmúlik, nem kell masszírozni stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jozefa.blog.hu/api/trackback/id/tr77657429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.10.11. 13:33:12

Az antibiotikummal kapcsolatban, ami első helyen szerepelt a listán: nem a műtét előtt kellene adni, hanem a műtét előtt vagy alatt.

A PAP vagy más néven SZAP (Perioperatív Antibiotikum Profilaxis vagy Szisztémás Antibiotikum Profilaxis) alkalmazásának szabályai vannak. A sebészeti beavatkozás előtt kell kezdeni fél-egy órával, ez általában egyszeri dózis. Bizonyos esetben a műtét alatt is elkezdhető, és néha több adagra van szükség. Összesen legfeljebb 48-72 órán át tart.

A cél az, hogy a műtét területén abban a pillanatban, mikor a szikével bemetszenek, hatékony antibiotikum-koncentráció alakuljon ki, és ez tartson a műtét utáni két órán át.

A PAP-ot minden műtéti típushoz külön kell megállapítani, eltérő az alkalmazott gyógyszer az adag, a beadás ideje, egyes műtéteknél nincs is rá szükség. Viszont implantáció esetén a PAP kötelező az Infektológiai Szakmai Kollégium irányelve alapján.

jozefa 2008.10.13. 11:59:51

Kösz a kiegészítést, valóban kaptam műtét előtt fél órával Cataflamot (diclofenac), ami a nem szteroid gyulladáscsökkentők családjába tartozik, csak én laikusként nem vagyok benne biztos, hogy ez antibiotikum, mivel tüneti kezelést nyújt és nem az okokat szünteti meg. Kiegészítem a listát a kommentedben szereplőkkel.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.11.26. 00:11:34

Igazad van, a Cataflam nem antibiotikum, és mint ilyen, ez nem volt antibiotikum profilaxis. Ráadásul - gondolom - tablettában kaptad. Szerintem ez nem okoz kellő védettséget, habár a semminél lehet, hogy többet ér, de még ez sem biztos.

(Kurvajó ez a blog, és hiánypótló, ha még nem mondtam volna. Érdekes és szokatlan, hogy végre egy olyan nő ír a mellműtétjéről, akinek van agya. )

jozefa 2008.11.28. 10:39:55

Ne előkotortam a papírokat: a perioperatív szakban kaptam infúzión antibiotikumot (Augmentint).

Igen,nekem is fő célom a hiánypótlás, bár mostanában kissé lusta vagyok.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2009.01.09. 12:40:58

"Ne előkotortam a papírokat: a perioperatív szakban kaptam infúzión antibiotikumot (Augmentint)."

A "perioperatív"-ba belefér az is, hogy a műtét után, az meg már sajnos késő. Mint fentebb írtam, ahhoz, hogy a PAP hatásos legyen, a műtét előtt kell adni. Sajnos gyakorlat más műtéti típusoknál is, hogy utólag adják.

jozefa 2009.01.09. 13:44:18

Csoda, hogy életben maradtam.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2009.01.17. 18:58:40

@jozefa: Nem, nem csoda, hogy életben maradtál, viszont szerencséd volt, hogy a PAP nélkül nem gyulladt be az implantátumod környéke, és nem lett tokzsugorodásod.

Hanemtetszik 2016.12.30. 18:47:29

Szia/Sziasztok!

Én azt szeretném kérdezni, hogy tudtok-e arról valamit, hogy milyen hamar lehet korrekciós műtétet kérni, ha "csak" nem tetszik az első végeredmény, de egyéb - a fentiekben említett ok - nem forog fenn. Illetve, ha éppen az a probléma, hogy túl magasra helyezte az orvos a zsebet és a kérés a lenne, hogy ez lejjebb kerüljön, egyáltalán van-e rá mód és, ha igen, hová csúszik az első heg?

Alacsony profil és csepp forma helyett, a nyakamban "dudorik"....

jozefa 2018.06.26. 21:59:36

Szia,

nem tudom pontosan, h mit fed ilyen esetekben a garancia.

Az elejen egyebkent sokkal fentebb van, aztan lejjebb kerul az ido mulasaval.
süti beállítások módosítása