jozefa 2008.08.21. 10:12

A lábadozás

Amiről még nem írtam, az a gyógymelltartó okozta kényelmetlenségek. Röviden és tömören: ha a spanyol inkvizíció, Bernardo Gui-vel az élen ismerte volna a gyógymelltartót, az tuti, hogy kinzóeszközeik széles palettáján előkelő helyet foglalt volna el. Attól eltekintve, hogy 100 % műszál, az a tulajdonsága is megvan, hogy a legelenyészőbb elasztikussággal sem bír. Ez neki a funkciója ugye, hogy tartson, hát az biztos, hogy tart. Olyannyira, hogy az embernek egy mélyebb lélegzetvételt sem enged, alul kemény és vastag gumipánt váj a húsba. Ezt a varratszedésig kell hordani, ami a műtét után 11-14 nappal történik, és igen, ebben is kell aludni. (Nekem hála a jóistennek 11 nap után volt.)

A fájdalomról annyit még, hogy mirigy alá ültetéskor tényleg elenyésző. Az első napokban három db fájdalomcsillapítót vettem be össz-vissz, ebből egyet fejfájás miatt, kettőt pedig, hogy jobban aludjak. Apropó alvás. Hát arról az elején szintén jobb, ha lemondunk: sajnos lehetetlen olyan pozíciót felvenni, ami ellazulást vált ki. Én "félig" hason szeretek eludni, begubózva, azt sajnos nem lehet. Na de azért nem akarok ilyen negatív lenni: oldalt aludni megengedett, a mell súlyát meg is szokja az ember pár pillanat alatt, úgyhogy az oké.

Lázam csak az első nap volt, aztán már csak minimális hőemelkedés, ami az első héten megengedett.

Ami a mozgást, emelést illeti és ami nekem a legnagyobb problémám volt a műtét előtt, hogy hogyan oldom meg az életet három gyerekkel emelgetés nélkül, az is megoldható. Nekem a két kisebb még pelenkás, állva pelenkázok, és up & go pelenkát használok. De az orvos megnyugtatott, hogy tulajdonképen egy hét után napi egy-két emelés belefér, attól még nem fog elmozdulni az implant. Azt is hozzátette, hogy tulajdonképpen az olyan mozdulatokat kell kerülni, ami széles karmozdulatokkal jár. Sportolni két-három hónapig nem lehet, egyedül a szobabiciklizést mondta, mint megengedettet. Mi épp most pénteken megyünk nyaralni víz mellé, erre is rákérdeztem: ilyenkor (5 hét telt el) már úszni is lehet, persze nem gyorsban, meg pillangóban. Napoztatni nem szabad, mondjuk eddig sem monokiniztem, ezután sem fogok.

Még a teljesség miatt idemásolom az oreráció körüli lehetséges (szerencsére ritkán fordulnak elő) szövődményeket:

-         Az altatásos érzéstelenítéshez kapcsolható komplikációk aránya rendkívül ritka, ami abból adódik, hogy alapvetően egészséges emberek esnek át esztétikai célú műtéteken. A korábbi veleszületett, vagy szerzett betegségek növelhetik a komplikációk esélyét. Ezt a műtét előtti kivizsgálás hivatott tisztázni. Olyan esetben, amikor a kockázat fokozott, az altatóorvos ellenjavallhatja a beavatkozást.

 

-         Fertőzéses szövődmények:

Fertőzés bekövetkezésének esélye 1% alatti.

A műtéti területre kórokozó baktériumok csak két úton juthatnak: A műtét során, melynek oka a higiénés szabályok be nem tartása, vagy a használt eszközök, anyagok sterilizálásakor történt hiba. (Ilyen elvileg nem fordulhat elő) Közvetlen a műtétet követő napokban a helytelenül kezelt dréneken keresztül, vagy a nem kellően tisztán tartott kötésen át a sebvonalon keresztül, illetve a szervezetben lévő gyulladásos gócból a véráramon át.

Ez utóbbit a műtét előtti kivizsgálással igyekszünk kiszűrni.

A műtéti fertőzéskor a gyulladásos tünetek 4-6 nappal a beavatkozás után már kialakulnak, egyéb esetben a tünetek két-három héten belül jelentkeznek. Későbbiekben már nem juthat kórokozó a külvilágból a műtét helyére.

Fertőzés esetén a beültetett implantátum eltávolítása szükséges!

 -         Bevérzés:

Gondos vérzéscsillapítás ellenére is előfordulhat, hogy a műtétet követő néhány órában kisebb erekből vérzés indul meg, ami az implantátum körül meggyűlik. Ha a behelyezett drének nem képesek kivezetni a vérgyülemet, illetve gyógyszeres kezelésre a vérzés nem áll meg, újabb műtétet kell végezni. Ennek során a vérömleny eltávolítása és a vérzés megállítása történik.

 -         Savós folyadékgyülem (szeroma)

A beültetett implantátum körül közvetlenül a műtét utáni napokban, hetekkel később, vagy akár évek múlva is kialakulhat savós folyadékgyülem.

Ez egyrészt keletkezhet kisebb bevérzés után, a véralvadék elfolyósodása kapcsán, másrészt ún. steril gyulladás következményeképpen, vagy  klinikai fertőzés tüneteit nem okozó, a bőr feszínén mindig jelenlévő baktériumok bejutása és elszaporodása miatt. Ez utóbbit tartják egyébként a tokzsugorodás/tokvastagodás egyik lehetséges okának.

Nagyobb folyadékgyülem esetén annak eltávolítása szükséges, baktériumok által okozott savógyülem eltávolításával együtt az implantátum időleges kivételére is sor kerülhet.

 

 

Mára ennyi, a varratokról, varratszedésről, a hegesedésről stb a köv-ben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozefa.blog.hu/api/trackback/id/tr55625633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása